Turşu ve Salçalar
Turşu ve salçalar, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Geleneksel yöntemlerle turşu ve salça hazırlanırken sentetik kimyasallar ve koruyucular kullanılmaz. Bu özellikleri sayesinde son derece sağlıklı besinlerdir ve birçok yemek tarifinde ve sofralarda güvenle kullanılır.
Birçok sebze ve meyve turşu yapımında kullanılabilir. Domatesten lahana yapraklarına, patlıcandan kavuna, biberden pancar sapına kadar birçok bitkisel gıda turşu yapımı için uygundur. Bunun dışında bitkisel turşulara ek olarak balık turşusu da yapılabilir. Turşu için çok çeşitli alternatifler mevcutken salçalar için alternatif sınırlıdır. Genel olarak yalnızca domates ve biberin salçası yapılır. Siz de lezzetli tariflerde ve sofranızda değerlendirmek için doğal, el emeği turşu ve salça seçeneklerini Nahıl’da bulabilirsiniz.
Turşunun Faydaları ve Turşu Çeşitleri
Turşu, meyve, sebze ya da bitkilerin kök ya da saplarının salamura yani fermantasyon işleminden geçirilerek saklanmasıdır. Yiyecekleri sağlıklı şekilde korumanın etkili yöntemlerinden birisidir. Tuzlu ve asitli çözelti, ürünü tamamen bozulmaktan korur. Fermantasyon sayesinde oluşan faydalı bakteriler de bağırsak florasının zenginleşmesine ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Yöresel olarak birçok çeşidi bulunmasına rağmen en çok tüketilen turşu çeşitleri ise bunlardır:
- Salatalık turşusu
- Lahana turşusu
- Biber turşusu
- Pancar turşusu
- Kelek turşusu
- Acur turşusu
- Fasulye turşusu
Yemeklere Lezzet Katan Salçalar
Salça, yemeklere renk katmanın yanı sıra lezzet ve sağlık katmak için kullanılır. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan salça, doğal lezzet kaynağıdır. Birçok vitamin ve mineral içerir. Ayrıca, salça hazırlama sırasında uygulanan ısıl işlemler, domates ve kırmızı biberin yapısında bulunan likopen bileşiğinin ortaya çıkmasını sağlar. Yemekten alınan lezzeti artıran likopen aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.
Damak tadına göre her türlü yemekte salça kullanılabilir. Özellikle sıcak et yemeklerinin neredeyse tamamında salça çeşitleri değerlendirilebilir. Bununla birlikte yöresel olarak barbunya pilaki, zeytinyağlı dolma gibi yemeklerde de salça tercih edilebilir. Dolmalar için Narince Salamura Asma Yaprağı gibi lezzetli salamura yaprakları da kullanabilirsiniz. Siz de Nahıl’da el emeğiyle kadın üreticiler tarafından hazırlanan birbirinden lezzetli turşu ve salça çeşitlerini bulabilir, sofralarınıza taşıyacağınız özel tariflerde güvenle değerlendirebilirsiniz.